Energie

Tweede energiebezoek: administratief centrum van Zwevegem


Eind april ging de Eurometropool van start met haar energiebezoeken. Op het programma van het eerste bezoek stonden de eco-wijk en het opleidingscentrum van Mouscron: het was de ideale gelegenheid om good practices uit te wisselen en andere ecologisch verantwoorde praktijken te bespreken. 

Op 8 juni vond het tweede bezoek plaats in Zwevegem
Afspraak in het administratief centrum van Zwevegem, dat in 2013 in dienst werd genomen. Wanneer men dit grote in hout en beton opgetrokken gebouw betreedt, valt het onmiddellijk op dat de ontwerpers met de witte muren, de vele ramen en de grote ruimten zoveel mogelijk natuurlijk licht wilden binnenbrengen. Het moest niet enkel een esthetisch, maar ook – en vooral – een functioneel gebouw zijn, verduidelijkt burgemeester Marc Doutreluigne wanneer hij de deelnemers verwelkomt. 

De gemeente Zwevegem denkt immers al langer dan vandaag na over de vraag hoe ze haar energieverbruik kan optimaliseren. De rehabilitatie van dit moderne en eco-vriendelijk gebouw, voorzien om alle diensten van de gemeente in een unieke plek samen te brengen, was duidelijk. De bouw van dit moderne en ecologisch verantwoorde centrum was dan ook vanzelfsprekend: op die manier konden alle diensten van de gemeente op één plaats worden samengebracht. Dat zorgt voor minder verplaatsingen en meer efficiëntie, en vergemakkelijkt het leven van de burgers.
Een vraag? Een dienst? Het “Gemeentepunt” helpt de burgers graag en efficiënt verder.

Een toegankelijk en georganiseerd gebouw…
De ruimten zijn logisch ingedeeld rond een immense gang die de centrale as van het gebouw vormt: er is ruimte tussen de verschillende loketten en de wachtzalen zijn ondergebracht achter kleurrijke panelen om de intimiteit te waarborgen. De indeling van het gebouw is doordacht: op de gelijkvloerse verdieping vindt men alle publieksloketten en op de eerste verdieping bevinden zich de diensten die werken op afspraak. Er zijn ook de kantoren van de schepenen die trouwens in éénzelfde ruimte zitten en het bureel van de burgemeester bevindt zich vlakbij: een efficiënt idee dat de dialoog en de contacten bevordert! 

De meeste werkruimten zijn functioneel, moduleerbaar en open. Nood aan een pauze of zin om te lunchen in een groene omgeving? Dat kan op een van de terrassen die voorzien zijn van grote picknicktafels.

... waar technologie garant staat voor schaalvoordelen
Het centrum is ondergebracht in een oud industrieel pand waarvan de metalen structuur werd behouden, verduidelijkt de architect van BURO II & ARCHI+I dat instond voor dit project. Het gebouw werd opgetrokken met moderne materialen en technologieën. Veel aandacht ging uit naar het elektriciteitsnet, het verwarmingsnet en het ventilatiesysteem, met als doel het verbruik maximaal te verminderen. De resultaten mogen gezien worden: Giovanni Amelinck, die het energieverbruik van het gebouw opvolgt, spreekt over een besparing van 60% op de verwarming. 

Overal in het centrum staat de technologie ten dienste van het milieu. Naast automatische verlichting wordt de temperatuur in de verschillende ruimten aangepast aan het gebruik ervan, en dankzij een geautomatiseerd systeem wordt de lucht ’s nachts op natuurlijke wijze ververst. De ramen zijn aan de buitenkant voorzien van houten zonnewering: deze esthetische elementen zorgen voor luchtdoorstroming en garanderen tezelfdertijd de beveiliging van het gebouw. Of hoe men het nuttige aan het aangename kan koppelen.

Naar een nog efficiënter administratief centrum
Sinds de bouw van het centrum heeft de technologie niet stilgestaan. Giovanni Amelinck beaamt dat er reeds verschillende aanpassingen moesten worden doorgevoerd: pas door oplossingen uit te proberen weet men of die doeltreffend zijn of niet. En het werk gaat voort! Op het dak, waar de deelnemers het bezoek beëindigen, bevinden zich de verwarmingsruimte, de ventilatie voor het informaticasysteem en het adiabatische koelingssysteem (via verdamping van water). Binnenkort zullen er ook zonnepanelen op het dak geplaatst worden.

Na het bezoek konden de Waalse, Vlaamse en Franse deelnemers nog even napraten. Zowel technici als niet-technici stelden zich dezelfde vraag: waarom niet hetzelfde bij ons? De gemeente Zwevegem heeft in elk geval bewezen dat milieu en economie hand in hand kunnen gaan.

Voor alle geïnteresseerden: het volgende energiebezoek vindt plaats in september. Dan staat de werf van Negundo IV in Tournai op het programma, een ander voorbeeld van ecologisch bouwen. Noteer dit alvast in uw agenda!

Meer weten over het administratief centrum van Zwevegem